Gratis frakt vid köp över 500kr

Vad är egentligen fettsyror och vad fyller de för funktion för oss?

Vad är egentligen fettsyror och vad fyller de för funktion för oss?

Vad är egentligen fettsyror och vad fyller de för funktion för oss? Här berättar vi om deras funktioner och ger dig en grundskola och snabbgenomgång kring olika fettsyror – som delas in i de två olika fettgrupperna omättade fettsyror och mättade fettsyror.

Fettets funktion och de två olika fettgrupperna

Först och främst – vad fyller fett för funktion för oss människor? Dels är fett ett energigivande näringsämne som också fungerar som extra energireserv. Fett är även värmeisolerande för kroppen och skyddar också våra inre organ. Dessutom hjälper fetter oss att ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K, och är bland annat livsviktigt för att kunna reparera celler och för att kunna tillverka hormoner och hormonliknande ämnen.

De olika fettsyrorna delas vidare in i de två olika fettgrupperna mättade fettsyror och omättade fettsyror. Det som skiljer dem åt är deras strukturella uppbyggnad som också avgör om de är mer fasta eller flytande till sin form.

Omättade fettsyror
Omättade fettsyror kan vara både enkelomättade eller fleromättade fettsyror. Enkelomättade fettsyror innehåller endast en dubbelbindning mellan kolatomerna och fleromättade fettsyror innehåller två eller flera dubbelbindningar. Ju fler dubbelbindningar det är mellan kolatomerna, desto mer flytande är det, vilket är en bra fingervisning för att reda på vad för typ av fettgrupp fettet tillhör.

Nedan följer en snabbgenomgång:

1/ Enkelomättade fettsyror finns i b.la. olivolja, rapsolja eller andra vegetabiliska oljor. Omega 9 är en enkelomättade fettsyra  som är icke-essentiell, vilket innebär att kroppen kan tillverka den själv i viss mån när det behövs.

2/Fleromättade fettsyror delas in i två huvudgrupper – omega 6 och omega 3. Dessa fettsyror är essentiella vilket innebär att vi behöver tillföra dem via kosten. Fleromättade fettsyror finns i bland annat fet fisk som lax och makrill, skaldjur, linfröolja och majsolja.

Mättade Fettsyror
Mättade fettsyror innehåller inga dubbelbindningar mellan kolatomerna och därför är de fasta till sin form. Mättat fett återfinns i bland annat animaliskt fett från kött men också i mjölkprodukter som smör, ost, yoghurt, grädde mm.

Vad är transfettsyror?

Transfettsyror är omättade fettsyror som i en eller flera av dubbelbindningarna har grupperna belägna i s.k. trans-ställning (väteatomerna sitter på motsatt sida av dubbelbindningen). Transfettsyror eller transfetter kan bildas om flytande växtoljor delvis härdas, vilket görs ibland i livsmedelsindustrin för att åstadkomma längre hållbarhet eller en viss känsla på produkten (ökad sprödhet, fasthet mm.). Transfetter förekommer också naturligt då det bildas i små mängder hos idisslande djur. Världsorganisationen WHO uppmanar till ett globalt stopp 2023 av industriellt framställda transfetter.

Lämna den första kommentaren

Liknande inlägg