Gratis frakt vid köp över 500kr

Syrade grönsaker för gladare mage

Syrade grönsaker för gladare mage

Visste du att mjölksyrade grönsaker är jättebra för tarmfloran och kan gynna hälsan på flera sätt. Mjölksyrabakterier har antibakteriella effekter på de sjukdomsframkallande bakterierna Clostridium difficile, Campylobacter jejuni och Helicobacter pylori, balansering av immunsystemet och lindring av allergi och bidrar till förbättrat immunsystem.

Att göra syrade grönsaker är busenkelt. Blanda de grönsaker som du har hemma, tex blomkål, lök och morot. Skär dem i olika former så blir det också vackert.
Ta en burk som rymmer 0,5 – 0,7 liter. Fyll upp med grönsaker, några vitlökar och lite örter du har hemma. Blanda saltlösningen så att saltet helt löses upp. Fyll upp burken/arna med saltlösning. Lämna 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera. Stäng burken och förvara mörkt i rumstemperatur. En upp och nedvänd papperskasse som sätts över fungerar bra eller ställ den i ett skåp.
Öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar.  När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.
Fyll på med saltvatten om vätskenivån sjunker.

Redan efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker, fulla med nyttiga bakterier.

Grundrecept på saltlösning:
1 liter vatten
1,5 msk jodfritt salt.

Exempel på innehåll
200 g vitkål

4st morötter

1st gurka

1st lök

1 gul lök

Lägg till vitlök och örter för extra smaksättning.

Lycka till!

1 kommentar

  • Charola Lindberg

    Bra att veta hur man gör detta att syra grönsaker

Skicka din kommentar

Liknande inlägg