Biotin, även känt som vitamin B7, är ett vattenlösligt vitamin som tillhör B-vitaminerna och är avgörande för många kroppsfunktioner. Det spelar en nyckelroll i energiproduktionen genom att hjälpa till att omsätta kolhydrater, proteiner och fetter. Dessutom är biotin viktigt för produktionen av RNA och DNA, cellsignalering och fostrets utveckling under graviditet.
Biotin är också oumbärligt för att upprätthålla normala slemhinnor samt för att främja starka naglar och en frisk hud. Det bidrar till produktionen och frisättningen av insulin samt omvandlingen av aminosyror till glukos i levern.
För att få i sig biotin genom kosten finns det olika livsmedel att välja mellan, såsom inälvsmat som lever, äggula, fisk, kött, frön, nötter och vissa grönsaker, inklusive sötpotatis. Även om biotin finns i många livsmedel kan mängden variera beroende på växtsort och säsong. Vissa bearbetningstekniker, såsom konservering, kan minska biotininnehållet i maten.
Även våra tarmbakterier kan producera biotin, men den exakta mängden som produceras i tarmen är inte helt klarlagd. Det är viktigt att notera att proteinet avidin, som finns i rå äggvita, kan binda till biotin i kosten och hindra dess upptag i tarmen. Dock denatureras avidinet vid upphettning under tillagning, vilket eliminerar dess förmåga att störa upptaget av biotin i kroppen